XTA posa en marxa a Bonastre el projecte de fibra òptica per convertir el municipi en una smart village.
La sensibilitat d’apropar als municipis del nostre territori la connexió a internet d’alta velocitat a través de la fibra òptica o mitjançant radiofreqüència és principalment la nostra raó de ser.
A XTA ara hem decidit fer un pas més enllà. Aprofitant la nostra experiència en l’àmbit de les telecomunicacions i amb el privilegi de disposar d’un millor coneixement del territori, posem en marxa el projecte a través del qual es dona un valor afegit al servei que ofereix la fibra òptica i que permet transformar els municipis en “smart villages” tal com hem fet a Bonastre.
Aquest projecte parteix de la idea de proposar solucions reals i, per fer-ho possible hem volgut aconseguir una visió propera a la realitat del municipi i les seves necessitats. Per fer-ho s’han dut a terme diverses entrevistes tant a residents, personal de l’ajuntament, proveïdors de diversos serveis i professionals.
En aquesta línia es comença a treballar en diverses solucions que, a través de la xarxa de fibra òptica municipal i també altres tecnologies per aquells llocs on no és possible arribar-hi amb la fibra, connecten els diversos serveis municipals. Alguns exemples són la sensorització dels sistemes de la xarxa d’aigües, dels quadres de l’enllumenat públic o el monitoratge dels serveis dels espais municipals, entre d’altres.
Aquesta sensorització genera una informació d’interès i a temps real que permet conèixer, a través d’una plataforma web connectada a un sistema d’alertes automàtiques, dades com els nivells dels dipòsits d’aigua, els nivells de clor, detecció, localització d’avaries en el sistema elèctric, consums elèctrics i d’aigua, etc.
De la mateixa manera, al disposar l’ajuntament d’un millor control de l’estat dels diversos espais i serveis municipals, això es pot traduir en una millor detecció i resposta davant de possible avaries i per tant una resolució d’aquestes molt més eficient i eficaç.
No menys important és que el coneixement i la disposició d’aquesta informació ens permetrà fer un ús òptim i més sostenible dels recursos i que pot suposar un estalvi energètic.
Dashboard a temps real del dipòsit municipal de Bonastre.
Dashboard genèric amb informació de diversos espais municipals.
Un cop aquesta fase de monitoratge s’ha dut a terme, el projecte gaudeix d’una continuïtat. A través del coneixement i control dels consums i estats dels serveis es permet prendre decisions molt més encertades per tal de planificar sistemes d’estalvis.
Paral·lelament es possibilita la creació d’aplicacions amb diverses funcionalitats com per exemple canals de comunicació instantanis i bidireccionals per a la notificació d’incidències, informació sobre el mateix consum, la facturació, etc.
Fer ús de les xarxes de telecomunicacions per l’optimització dels recursos dels municipis i la millora d’aquests al servei dels seus ciutadans és, sense cap mena de dubte l’essència de la nostra marca. És per això que després d’una molt positiva valoració i resultat del treball i l’esforç per part de l’equip i conjuntament amb l’Ajuntament de Bonastre, des d’XTA ens plantegem la creació d’una divisió amb nom propi pel foment, la investigació i la creació de projectes com els que s’han dut a terme en el municipi de Bonastre.